دنیس ریچی یکی از نوابغ حوزه برنامه نویسی و علوم کامپیوتر است. خواندن بیوگرافی دنیس ریچی بسیار آموزنده است. به خصوص برای کسانی که به دنبال یافتن الگوهای درست هستند.
دنیس ریچی کیست
دنیس ریچی (Dennis Ritchie) یکی از بزرگ ترین نوآوران در دنیای فناوری اطلاعات است. او خالق زبان C است. سیستم عامل یونیکس هم از دیگر ابداعات اوست.
بیوگرافی دنیس ریچی
او نیز در کنار خیلی از ما زیست. اما توانست ابداعاتی بزرگ بیافریند.
تاریخ تولد
دنیس ریچی در 9 سپتامبر 1941 به دنیا آمده است.
محل تولد
در برونکسویل نیویورک به دنیا آمد.
پدر
پدرش آلیستر ای ریچی بود. او جزو دانشمندان آزمایشگاههای مشهور بل (Bell Labs) بوده است. ریچی و پدر هر دو جزو نوابغ بودند. پدر ریچی نظریه مدارهای سوئیچ کننده را تالیف کرد.
تحصیلات دنیس ریچی
دنیس از کودکی عاشق یادگیری بود.
تحصیلات ابتدایی و دبیرستان
دنیس ریچی تحصیلات ابتدایی را با موفقیت به اتمام رساند. همیشه هم در زمینه درس کوشا بود. سپس به نیوجرسی نقل مکان کردند. دوره دبیرستان را هم در نیوجرسی تحصیل کرد.
تحصیلات تکمیلی و دانشگاه
دنیس ریچی تحصیلات تکمیلی را در دانشگاه هاروارد گذراند. تا دوره دکترا در همین دانشگاه تحصیل کرد.
رشته تحصیلی
دوره کارشناسی را در رشته فیزیک تحصیل کرد. سپس برای کارشناسی ارشد ریاضیات کاربردی خواند. در دورهی دکترا، دنیس دفاع پروپوزال خود را با عنوان «ساختار برنامهها و پیچیدگی محاسباتی» زیر نظر پاتریک سی.فیشر گذراند. گرچه هیچگاه مدرک Ph.D خود را دریافت نکرد.
شروع راه برنامه نویسی
دنیس ریچی عاشق علومی بود که بر پایه منطق بودند. برنامه نویسی هم چنین است. پس می توانست حوزه مورد علاقه اش باشد.
آشنایی با کامپیوتر Univac I
در زمان تحصیل در هاروارد با کامپیوتر Univac I آشنا شد. خیلی کنکاو بود تا نحوه کار کردن آن را متوجه شود. همین باعث شد تا مسیر زندگی اش عوض شود.
ماساچوست (MIT)
تحصیلات کامپیوتر در آن زمان به رسمیت امروز نبود. ریچی نیز ناچار شد از تجربه استفاده کند. او شغلی پاره وقت در موسسه فناوری اطلاعات ماساچوست پیدا کرد.
استعدادی که همه به آن نیاز داشتند
کسی که بلد باشد با رایانه کار کند خیلی کم بود. به خصوص کسی که بفهمد رایانه چطور کار می کند. دنیس ریچی نیز استعدادی داشت که در آن زمان همه به دنبالش بودند. به همین خاطر برای MIT نیز بسیار مفید بود.
فعالیت های حرفه ای دنیس ریچی تا زبان C
دنیس ریچی پایه های علم برنامه نویسی را ایجاد کرد.
مرکز تحقیقات علمی و محاسباتی آزمایشگاه های بل
در سال 1967 وارد مرکز تحقیقات علمی محاسباتی بل شد. از اینجا به بعد مسیر زندگی اش عوض شد. البته که مسیر زندگی ما را نیز عوض کرد. با “کن” و “تامپسون” در همینجا آشنا شد. همکارانی که بعدتر با هم کارهای بزرگتری کردند.
سیستم عامل Multics
ریچی و کن و تامپسون در سال 1960 روی سیستم عامل Multics کار کردند. Multics مخفف Multiplexed Information and Computing Srvice بود. یعنی سرویس اطلاعاتی و محاسباتی چندگانه. سازمان های بزرگی روی این پروژه سرمایه گذاری کردند. دانشگاه MIT و آزمایشگاه بل جرو سرمایه گذاران بودند. شرکت جنرال التریک هم جزو سرمایه گذاران بعدی شد. یونیکس را می توان پدر سیستمعامل های متعددی از یونیکس و macOS تا ویندوز NT نامید
مینی کامپیوتر PDP-7
تامپسون در سال 1970 یک مینی کامپپیوتر PDP-7 پیدا کرد. ریچی و تامپسون نرم افزارشان را روی این مینی کامپیوتر توسعه دادند.
نرم افزار UNIX
یونیکس نام نرم افزاری شد که روی مینی کامپیوتر PDP-7 گذاشته شد. برایان کرینگان این نام را پیشنهاد بود. برایان از کسانی بود که در توسعه نرم افزار به ریچی و تامپسون کمک کرده بود.
ایجاد زبان B
تامپسون تصمیم گرفت زبان برنامه نویسی اسمبلی را توسعه دهد. این کار را با یک زبان برنامه نویسی سطح سوم کرد. نام این زبان B شد.
زبان توسعه یافته C
دنیس ریچی توسعه زبان B و یونیکس را ادامه داد. نتیجه زبان توسعه یافته ای شد که نامش را C گذاشتند.
سیستم رمزنگاری روی ماشین cipher
فعالیت های دنیس ریچی فقط به ایجاد زبان C محدود نمی شود. او سیستم رمزنگاری را روی ماشین Cipher گسترش داد. در این پروژه جیمز ریدز و رابرت موریس به او کمک کردند. این سیستم می توانست حداقل 2000 کلمه را رمزگشایی کند. این محصول منتشر نشد.
توسعهی سیستمعاملهای Plan 9 و Inferno
دنیس ریچی در توسعهی سیستمعاملهای Plan 9 و Inferno هم همکاری کرد.
نام دنیس ریچی درکنار زبان C و یونیکس
نام دنیس ریچی با زبان C سیستم عامل یونیکس عجین شده است. عمده شهرت دنیس ریچی به خاطر خلق زبان C است که باعث ایجاد سیستم عامل یونیکس شد.
کتاب C Programming Languag یا انجیل برنامه نویسی
دنیس ریچی از مولفان کتاب C Programming Language بود. برنامه نویس ها به این کتاب “انجیل برنامه نویسی” می گفتند.
زبان C و خلق اپلیکیشن ها و سیستم عامل ها
در توسعه و ایجاد بسیاری از سیستم عامل ها از زبان C استفاده شد. در واقع این زبان مادر بسیاری از زبان های بعدی چون ++C شد. زبان هایی که باعث ایجاد سیستم عامل های زیادی شده اند.
یونیکس مادر لینوکس
از سیستم یونیکس مشتقات زیادی گرفته شد. توسعه یونیکس سیستم عامل های زیادی را ایجاد کرد. یکی از مهم ترین این سیستم عامل ها لینوکس بود. در واقع سیستم عامل لینوکس با توسعه یونیکس خلق شد.
جوایز و افتخارات دنیس ریچی و دوستانش
علم برنامه نویسی تا ابد به دنیس ریچی و دوستانش مدیون است. آن ها افتخارات زیادی کسب کردند. ریچی و دوستانش باعث شدند تا ما راحت تر با رایانه ها ارتباط بگیریم.
جایزه تورینگ به خاطر یونیکس
ریچی و تامپسون در سال ۱۹۸۳ جایزه تورینگ دریافت کردند. این جایزه به خاطر تئوری عمومی سیستم عامل ها به خصوص یونیکس بود.
مدال Richard W.Hamming
ریچی و دوستانش در سال ۱۹۹۰ از انجمن مهندسان برق و الکترونیک IEEE مدال گرفتند. این مدال به خاطر توسعه زبان C و سیستم عامل یونیکس بود.
موزه تاریخ کامپیوتر
در سال 1997 نام ریچی و تامپسون در موزه تاریخ کامپیوتر ثبت شد.
مدال ملی فناوری ایالات متحدهی آمریکا
ریچی و تامپسون در سال ۱۹۹۹، مدال ملی فناوری ایالات متحدهی آمریکا را از دست رئیس جمهور وقت یعنی بیل کلینتون دریافت کردند. این مدال به خاطر تاثیری بود که زبان C و یونیکس بر صنعت و توسعه سخت افزار و نرم افزارهای دیگر گذاشته بود.
IRI Achievement Award
تیم دنیس ریچی در سال 2005 جایزه IRI Achievement Award گرفتند. این جایزه توسط مؤسسهی تحقیقات صنعتی آمریکا به آن ها اهدا شد. دلیل اهدای این جایزه توسعه سیستم عامل یونیکس بود.